De Open Monumentendagen in Weesp

De Joodse Synagoge in Weesp
De Joodse Synagoge in Weesp – Collectie RHC Vecht en Venen GAWfoto09029

Ook in Weesp doen in het weekend van 12 en 13 september weer een aantal monumenten mee met de Open Monumentendagen, waarbij de nadruk ligt op de zaterdag. Zo zal er in de Van Houtenkerk een informatiepunt te vinden zijn voor eenieder die de monumenten van Weesp in dit weekend eens wil bezoeken. Het ‘Chocoladekerkje’, zoals de Van Houtenkerk in Weesp ook wel bekend staat, is zelf ook een prachtig monument. In 1906 gebouwd voor de Nederlandsche Protestanten Bond in opdracht van de zusters Anna en Jet van Houten is de kerk een prachtig voorbeeld van een eclectische bouwstijl. De kerk heeft vanbinnen Jugendstilkernmerken en accenten van Berlage’s Nieuwe Kunst en doet aan de buitenkant neoromaans aan.

Van hieruit kunt u de rest van Weesps monumenten ontdekken, zoals korenmolen De Vriendschap, die oorspronkelijk al stamt uit het einde van de zeventiende eeuw maar sindsdien wel een aantal keren herbouwd en gerestaureerd heeft moeten worden. De Vriendschap is zaterdag van 10.00 tot 16.00 te bezichtigen, ook zal er een kleine warenmarkt bij de molen te vinden zijn.

Daarnaast zijn de middeleeuwse Grote of Laurenskerk (zaterdag 10.00-16.00), en de negentiende-eeuwse Weesper Synagoge (zaterdag 10.00-17.00) te bezoeken. Tevens zal er in de Laurenskerk op zaterdag om 12.00 en 15.00 uur een lezing gegeven worden over de bouwkundige geschiedenis van de kerk en enkele van haar bijzondere objecten. Van 14.00 tot 14.30 wordt voor de liefhebbers het monumentale Bätzorgel bespeeld en ook is er een foto-expositie te bekijken over de restauratie van de muurschilderingen op de pilaren van de Grote Kerk.

Zie voor meer informatie de website van de Open Monumentendagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s