Psychedelisch Pink Floyd in Weesp

Pink Floyd live, begin jaren '70
Pink Floyd live, begin jaren ’70

Vandaag in 1975 bracht de legendarische band Pink Floyd één van haar succesvolste albums uit, Wish You Were Here. Wat weinigen vandaag de dag nog weten is dat ver vóór deze gloriedagen de toen nog psychedelische rockers live te zien waren in Weesp, en wel op maandagavond 3 juni 1968. Dat The Pink Floyd, zoals de band destijds nog bekend stond, überhaupt in Weesp aanbelandde berust voor een deel op toeval.

Weesp was in die tijd drie jongerencentra rijk. Het Parochieel Ontspanningscentrum (POC)

Roger Waters, 1970
Roger Waters, 1970

aan de Herengracht, Flat 113 aan de Molenzicht en ’t Vosje aan Achter ’t Vosje. Het concert van Pink Floyd kwam voort uit een tip van Rob Hendrikse uit Bussum aan de toenmalige programmeur van het POC Paul Smit. De soulliefhebber Smit moest echter niet zoveel hebben van Pink Floyds muziek. Ruud Neerings van Flat 113 echter haalde de band graag naar Weesp. Inderhaast werd de programmering van Flat 113 aangepast want aanvankelijk stonden The Motions, bekend van de hit ‘Wasted Words’ op de kalender voor Tweede Pinksterdag. Gelukkig voor Weesp hadden de mannen van de Nederlandse formatie geen probleem met een rol als voorprogramma van Waters, Gilmour, Mason en Wright.

David Gilmour, midden jaren '70
David Gilmour, midden jaren ’70

Over het succes van het concert verschillen de meningen enigszins, Neerings herinnert zich dat de zaal goed gevuld was, er moest zelfs worden uitgeweken van Flat 113 naar het ruimer behuisde POC. Hendrikse is vooral de matige opkomst van bezoekers bijgebleven. Een volle zaal of niet, Weesp zag Pink Floyd daarna helaas niet meer terug.

 

 

 

Meer informatie over Pink Floyd in Weesp is te vinden in het boek Pink Floyd in de polder van Charles Beterams en Robert Haagsma (uitgeverij Aprilis, Zaltbommel 2007).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s