De Magneet. Van fietsen naar vliegtuigen in Weesp

Magneetreclame uit 1931
Magneetreclame uit 1931

Eens was de Magneet (brom-)fietsenfabriek een begrip in Weesp. In het midden van de jaren zestig had Magneet met haar exclusieve importeurschap van Peugeot bromfietsen het grootste marktaandeel in Nederland. Magneet kende in haar bestaan echter ook veel tegenslagen, voordat de fabriek in 1977 werd opgeheven toen er een einde kwam aan het importeurschap van de Peugeot brommers.

Magneetreclame uit 1925
Magneetreclame uit 1925

Branden teisterden regelmatig het bedrijf en ook in de Tweede Wereldoorlog kende het bedrijf de nodige tegenslag, zoals veel ondernemingen in die tijd. Omdat het bedrijf deels in handen was van de joodse familie Verdoner nam de Duitse bezetter de fabriek in 1941 in beslag en liet hier Fokker onderdelen voor vliegtuigen en voornamelijk voor V1’s en V2’s maken. Het bedrijfspand verhuisde van de Groenesingel naar de Achtergracht. Er werd een prikkeldraad versperring om de fabriek aangebracht, en de fabriek werd door de Duitsers streng bewaakt. In Weesp werden onder andere onderdelen voor de Bücker Bu 181 vervaardigd, een lesvliegtuig. Het vliegtuig werd gemaakt van hout en een stalenbuisconstructie. Op het vliegveld van Hilversum werden zij ingevlogen. Er werden in de loop van de oorlog zo’n 700 Bückers gebouwd.

Magneetreclame uit 1956
Magneetreclame uit 1956

Tijdens de Februaristaking in 1941 werd ook door het personeel van De Magneet gestaakt, samen met het personeel van andere Weesper bedrijven als Van Houten, Philips en de Hollandse Gummifabriek. In totaal legden rond de 700 werknemers in Weesp het werk neer. Bij De Magneet weigerden zo’n 60 personeelsleden te werken. Na de oorlog hervond Magneet na enige zware jaren de weg omhoog, eens te meer vanwege de innovatieve bedrijfsvoering die het bedrijf altijd gekenmerkt had. Vanwege problemen met de opvolging in het familiebedrijf werd in de jaren zeventig besloten de deuren te sluiten.

 

Magneetreclame uit 1959
Magneetreclame uit 1959

 

Meer informatie over De Magneet is te vinden in de collectie van het RHC Vecht en Venen. Bezoek hiervoor onze studiezaal in Weesp.

Advertentie

Een gedachte over “De Magneet. Van fietsen naar vliegtuigen in Weesp

  1. Mijn eerste nieuwe fiets was een Magneet toen ik in 1968 naar middelbare school ging. Hij kostte ƒ 205 en was nogal wat goedkoper dan een Gazelle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s