Weesper archiefstuk op televisie

molen_de_vriendschapMolen De Vriendschap in Weesp was afgelopen vrijdag het decor voor de opnamen van het tv-programma Binnenstebuiten van de KRO-NCRV. Molenaar en tevens jeneverstoker Christian Pfeiffer was te gast in het programma om onder meer over het stoken van jenever te vertellen, een toepasselijke ambacht in Weesp. Een archiefstuk uit de depots van het RHC Vecht en Venen speelde een hoofdrol in het verhaal.

Onderricht van eenighe grove distilation [GAW028-01   Stad Weesp, 1355-1795 (1890) inv.nr. 216]
Onderricht van eenighe grove distilation [GAW028-01 Stad Weesp, 1355-1795 (1890) inv.nr. 216]
Jenever stoken in Weesp is tegenwoordig echter niet meer zo gewoontjes als een paar honderd jaar geleden. In de zeventiende en achttiende eeuw was Weesp een grote producent van jenever. De schepen van de VOC namen het mee op hun lange reizen naar Azië en het goedje uit Weesp stond kwalitatief zeer hoog aangeschreven. In het oude stadsarchief van Weesp bevindt zich een zeer bijzonder archiefstuk dat herinnert aan dit voor Weesp bijzondere tijdperk.[1] Het betreft hier een vermoedelijk zeventiende-eeuws boekwerkje waarin stap voor stap uit de doeken gedaan wordt hoe men een goede jenever dient te distilleren. Een handleiding tot het zeventiende-eeuws jeneverstoken dus eigenlijk. Meer over dit boekje leest u in een vorige blog.

Het boekje ligt klaar voor de opnamen
Het boekje ligt klaar voor de opnamen

Het stappenplan uit dit boekje vormt samen met het recept dat in het boekje wordt vermeld de basis voor de jenever die Christian Pfeiffer vandaag de dag laat distilleren, dat is dus met recht een echte Weesper jenever te noemen. Het bijzondere verhaal van deze hergeboorte van de Weesper jeneverindustrie was voor het tv-programma Binnenstebuiten reden genoeg om een item te maken met Pfeiffer en zijn jenever in de hoofdrol. Het originele receptenboekje mocht natuurlijk niet ontbreken en is in de sfeervolle setting van de nog altijd in bedrijf zijnde molen te zien in het tv-item.

Christian Pfeiffer in gesprek met presentator/kok Leon Mazairac
Christian Pfeiffer in gesprek met presentator/kok Leon Mazairac
Close-ups maken van het receptenboekje
Close-ups maken van het receptenboekje

Wanneer duidelijk wordt wanneer de aflevering van Binnenstebuiten met het Weesper jeneverreceptenboekje uitgezonden zal worden dan maken wij dit bekend via onze communicatiekanalen. Het boekje is gedigitaliseerd en online te raadplegen via onze website.

[1] RHC Vecht en Venen, GAW028-01 Stad Weesp 1355-1795 (1890), inv.nr. 216

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s