Over

RHCVV_logo_klein

Geschiedenis

Het RHC Vecht en Venen is in juni 2009 geopend. In de jaren ervoor was aangestuurd op de realisatie van het RHC Vecht en Venen als opvolger van het Streekarchivariaat Vecht en Venen. Het Streekarchivariaat beheerde de archieven van de gemeenten Abcoude, De Bilt, Maartensdijk, Breukelen, Loenen, Maarssen en De Ronde Venen.

Vanuit de diverse archieflocaties is meer dan 3000 meter historische archieven van overheid en particulieren overgebracht naar de nieuwe locatie in Breukelen. Bij de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2011 zijn de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen samengevoegd tot de nieuwe gemeente Stichtse Vecht en de gemeenten Abcoude en De Ronde Venen tot de nieuwe gemeente De Ronde Venen.

Het RHC Vecht en Venen houdt toezicht op de huidige archiefvorming en beheert de historische archieven van de voormalige gemeenten die tot het gebied behoren. Daarnaast is het RHC Vecht en Venen de toezichthouder voor de archieven van de Milieudienst Noord-West Utrecht. In de depots aan de Schepersweg staat nu ruim 3500 meter overheidsarchief, gedeponeerd archief en documentatie.

In 2014 sloot het gemeentearchief Weesp aan bij het RHC Vecht en Venen. Vanaf 2014 heeft het RHC Vecht en Venen naast de studiezaal en depots in Breukelen ook een studiezaal en depots in Weesp.

Geschiedenis Gemeentearchief Weesp

In 1981 benoemde de gemeente Weesp als eerste gemeente in de Gooi- en Vechtstreek een gemeentearchivaris. In 1982 begin Ida Kemperman-Wilke met haar werkzaamheden. Bijna dertig jaar lang was zij hét gezicht van het gemeentearchief. In de periode kwamen veel nieuwe archieven binnen, groeide de fotocollectie en maakten veel bezoekers gebruik van haar kennis. Tot 1995 was het archief gevestigd in de fietsenkelder van het 18e eeuwse stadhuis. In dat jaar verhuisde het gemeentearchief naar het souterrain van het nieuwe stadskantoor.

Van 2007 t/m 2013 nam het gemeentearchief deel aan het samenwerkingsverband “Historisch Netwerk Gooi en Vecht”, samen met de archiefdiensten van Hilversum en Naarden. Voor het eerst werden kwamen toen ook foto’s en kranten online.

Met ingang van 1 januari 2014 maakt het gemeentearchief Weesp deel uit van het RHC Vecht en Venen te Breukelen. Alle archieven blijven echter fysiek in Weesp beschikbaar voor onderzoekers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s